Impak positif tamadun barat

Walaupun keduadua tamadun Islam dan Barat mempunyai beberapa persamaan dari segi pencapaian material, namun satu perbezaan di antara kedua-duanya ialah tamadun Islam menekankan aspek agama khususnya dari segi spiritual dan akhlak.

Impak positif tamadun barat

Search This Blog

Tulisan Cina dikenali sebagai Hanzi atau tulisan Han. Ada dua jenis tulisan yang utama; -Wen gambar-gambar mudah -Zi huruf-huruf campuran Seni lukis dalam tamadun China merupakan kesenian yang penting kerana mendapat naungan dari istana. Terdapat beberapa jenis seni lukis Cina, antaranya seni potret yang memaparkan dewa-dewi, bangsawan, gadis dan rakyat biasa.

Ciri kesenian lukisan Cina ialah dihasilkan secara spontan. Perbuatan spontan ini dibuktikan dengan gerakan berus yang digunakan. Dakwat hitam yang berair membolehkan tangan bergerak dengan lebih bebas dan pantas. Lukisan Cina juga menunjukkan makna sajak.

Pada peringkat awal, dikatakan datang dari Tanah Besar China ekoran daripada hubungan perdagangan kedua-dua belah pihak. Hal ini terbukti dengan penemuan batu bersurat di Campa bertarikhdi Brunei dan di Laren, Jawa yang mengatakan Islam datang dari Canton dan Hainan pada kurun ke Mewarisi Cina Peranakan yang dikenali sebagai Baba dan Nyonya.

Kebudayaan Baba dan Nyonya mempunyai unsur-unsur kebudayaan Melayu. Bahasa Melayu Baba pula banyak dipengaruhi oleh perkataan Hokkien, salah satu cabang dalam bahasa Cina. Cina Peranakan juga turut dipengaruhi oleh gaya masakan Melayu dan mereka juga biasa makan menggunakan tangan.

Malahan, golongan ini menggunakan kebaya dan kain sarong sebagai pakaian mereka seharian.

Recommendations

Unsur kebudayaan juga dipengaruhi oleh kebudayaan masing-masing. Disebabkan oleh pertukaran barang yang dijadikan sebagai hadiah, Tamadun Melayu telah diperkenalkan dengan pelbagai jenis tekstil seperti kain sutera dan kain kapas, barangan porselin, tembikar dan logam serta makanan seperti kicap, taugeh dan tauhu.

Malahan, adat memberi ang pau yang bermaksud sampul merah ketika perayaan Tahun Baru Cina juga diperkenalkan. Aspek perubatan dan teknologi yang dibawa oleh Tamadun China seperti rawatan akupuntur dan herba adalah sangat mujarab dan bertujuan menyeimbangkan yin dan yang mengikut kepercayaan masyarakat Cina.

Perubatan herba Cina menggunakan lebih seribu jenis herba juga dapat mengubati penyakit seperti asma, anemia dan kanser. Teh Cina iaitu teh hijau juga mempunyai banyak khasiat kepada tubuh badan. Dalam bidang teknologi, Tamadun China membawa teknologi membuat gula dari tebu ke Kepulauan Melayu seperti di Jawa selain daripada penghasilan barangan lain seperti kertas, kain, bahan letupan dan lilin.

Menimbulkan konflik seperti rasa tidak puas hati terhadap pencapaian ekonomi pihak yang bertentangan. Penduduk Han di Tenggara China mewujudkan permusuhan dengan orang Islam kerana tidak puas hati terhadap kemewahan orang Islam dalam aktivti perdagangan.

Pemberontakan kemudian berlaku pada tahun Masihi dan Masihi menyebabkan orang Islam dibunuh dan ramai yang melarikan diri ke Asia Tenggara seperti Palembang dan Kedah. Selain itu, rasa tidak puas hati orang Islam turut muncul apabila ajaran Konfusianisme diutamakan pada pemerintahan Dinasti Ching.

Masyarakat India merupakan salah satu kompenen penting dalam kependudukan di negara kita. Daripada segi kebudayaan India pula ia adalah sebahagian daripada elemen budaya silam yang menyumbang kepada pembentukan identiti budaya Melayu selain daripada elemen agama Islam.

Pengaruh peradaban India berkembang di nusantara secara dominan daripada kurun masihi yang pertama sehingga kurun ke dan ke melalui dua falsafah kepercayaaan yang penting iaitu Hinduisme dan Buddhisme A.

BLOG DR. AMINI AMIR ABDULLAH: Contoh Prakata Mahasiswa Dalam Tugasan TITAS

Proses asimilasi budaya Hindu-Budha dalam masyarakat tempatan dikenali sebagai proses penghinduan atau pengindiaan. Ia juga turut terkenal dengan beberapa istilah lain seperti The Greater India dan Indianization.

Impak positif tamadun barat

Proses ini secara evolusinya berjaya membentuk sistem sosial dalam masyarakat Melayu yang kemudiannya di asimilasi mengikut amalan tempatan. Terdapat beberapa faktor yang mendorong kepada kedatangan masyarakat tersebut.

Antara yang terpenting adalah kedudukan Semenanjung Tanah Melayu sebagai tempat persinggahan dan sekali gus sebagai kawasan perdagangan yang menawarkan banyak sumber perdagangan kepada semua pedagang daripada serata negara yang menarik minat pedagang-pedagang dari India Selatan.

Pada abad ke, kemasukan imigrasi India adalah lebih besar daripada pedagang-pedagang sebelumnya. Sebenarnya kedatangan kaum India ke negara ini adalah berkait secara langsung dengan dasar ekonomi British.

Pemilihan kaum India sebagai tenaga buruh utama dalam sektor perladangan kolonial berdasarkan pada beberapa faktor seperti kemerosotan ekonomi masyarakat tempatan India akibat daripada sistem monopoli British.

Kemelesetan dan kemelaratan ekonomi ini ditambah lagi dengan bencana-bencana alam yang menyebabkan mereka bersedia untuk keluar dari India bagi memulakan hidup baru di negara lain.Dengan memberikan contoh-contoh yang sesuai, jelaskan bentuk interaksi antara tamadun Islam dengan tamadun Barat pada zaman Bani Umayyah di Sepanyol.

Pengenalan: Agama Islam, bahasa dan kebudayaan Arab tersebar luas dari Asia Barat ke Mesir, Sicilly, dan Sepanyol berikutan munculnya pelbagai kerajaan Islam seperti Umayyah, Abbasiyah, Fatimiyyah, dan Mameluk di Cordova.

Inilah sudut-sudut yang baik dan positif dalam tamadun Barat. mempunyai disiplin diri untuk memahami faktor-faktor yang dihindangkan oleh budaya tersebut.T. Kepentingan pembangunan kedua-dua alam kehidupan menjadi misi setiap insan maka itu pembangunan moral menjadi keutamaan dalam semua lapisan masyarakat asalkan ia dikategorikan sebagai manusia.

Soalan 3: Interaksi antara tamadun berlaku disebabkan oleh perkongsian nilai pemikiran institusi dan keinsanan. Huraikan hubungan ini dari segi positif dan negatifnya. 1. Pengenalan Setiap tamadun yang muncul mempunyai sifat-sifat, pencapaian-pencapaian serta keunikan yang tersendiri.

Namun. Selain itu, Chandra Muzaffar juga berpendapat bahawa globalisasi membawa kesan positif dan juga negatif, di mana beliau telah menyenaraikan lapan kebaikan globalisasi tetapi senarai keburukannya ternyata lebih panjang, iaitu sebanyak tiga belas keburukan.³ Selain memberi impak yang baik, globalisasi juga mendatangkan kesan buruk kepada.

Ciri-ciri Zaman Gelap di Eropah bermula selepas kejatuhan tamadun Rom.

Impak positif tamadun barat

i) · Zaman Gelap di Eropah bermula selepaskejatuhan kerajaan Rom Barat · Member impak positif . Impak Positif Dan Negatif Tamadun Barat Terhadap Tamadun Islam.

Kelahiran, Perkembangan dan Kemerosotan Tamadun Sesungguhnya penelitian pembinaan dan kejatuhan sesbuah tamadun itu sangat dipengaruhi oleh asas dan sumber yang mendasari pembinaannya, hunbungan-hubuangan yang menghasilkan pembangunan itu, serta aspek-aspek yang diberi penekanan dalam perkembangan dan .

itqan: Pengaruh tamadun luar dalam kehidupan masyarakat Melayu